Særligt udsatte erhverv

Alkohol er et stort problem i samfundet. Det kan være svært at undgå, hvis man arbejder inden for et af de erhverv, hvor risikoen for alkoholmisbrug er meget større. Artiklen vil diskutere disse erhverv og give oplysninger om, hvordan man kan finde hjælp, hvis man har brug for det.

Erhverv der er forbundet med risiko

Der er dog nogle erhverv, der udsætter folk for en langt større risiko for alkoholmisbrug end andre. Vi taler om læger, sygeplejersker, pædagoger og socialarbejdere – bare for at nævne nogle få. Årsagen er, at disse erhverv er mere sårbare over for de stressfaktorer, som det daglige arbejde medfører. Det kan få dem til at gribe efter en flaske alkohol, så snart de kommer hjem fra arbejde, selv om det kun er lejlighedsvis. Der er blevet foretaget flere undersøgelser af prominente medicinske tidsskrifter vedrørende misbrug blandt specifikke erhverv, og alle kom frem til meget ensartede resultater; sygeplejersker havde en af de højeste satser efterfulgt af læger inden for almen medicin. Det blev også konstateret, at pædagoger misbrugte betydeligt mere end almindelige fagfolk. Socialarbejdere havde også en ret høj andel, mens politibetjente også er et erhverv, hvor der blivet kigget dybt i flasken for mange. Årsagerne til dette kan være mange, herunder højere grad af eksponering eller forventninger til disse personer til at håndtere vanskelige situationer.

Erhvervene deler sig i to markante grupper, hvor den ene grupper anvender alkohol til at dulme kroppen og sindet efter en travl og stressende arbejdsdag. Her går alkohol nemlig ind og påvirker på en måde, så man langt hurtigere kan få den berusende følelse, som kan være rar. Den anden gruppe er dem, der er naturligt eksponeret for alkohol. Det kan være i håndværksbranchen, hvor det er normalt med en fyraftensøl – måske hver eneste dag. Og her kan folk, der måske ikke drak så meget før, netop ende ud i et misbrug, hvis de ikke formår at styre deres forbrug.

Ambulant alkoholbehandling

Alkohol er et stort problem i samfundet, og afhængighed af alkohol kan være ødelæggende. Men der er hjælp at hente for folk, der kæmper med alkoholmisbrug. Ambulante alkoholbehandlingscentre tilbyder det perfekte miljø for folk, der har brug for hjælp til deres afhængighed.

Det er meget individuelt, hvad man har brug for, og derfor bliver forløbet også struktureret ud fra netop din personlige situation. Denne behandlingsform er særdeles effektiv, og det er bare med at starte før end senere – jo før, jo bedre. Ambulant alkoholbehandling er altså til dig, der netop har et mindre misbrug af alkohol. Dette kan du fx kende ved, at du føler et akut behov for at drikke en flaske vin i løbet af aftenen, når du kommer hjem fra arbejde, mest for at dulme dine nerver og stressen i din krop – altså som et middel, der skal have en positiv effekt på dig. Men behandlingen er også til dig, der har udviklet et større misbrug.

Det betyder altså også, at mange typisk stadig er under arbejde, når de opsøger hjælp – netop fordi misbruget endnu ikke er så stort. Behandlingen modtager man hjemme, og der er altså ikke behov for indlæggelse eller lignende.